Vow to Fashion

sobota, maj 02, 2015

Strokovni clanek o tipih in stanjih koze / Darja Mocnik


PREGLED RAZLIČNIH TIPOV IN STANJ KOŽ TER NJIHOVA OPTIMALNA NEGA

Pod pojmom kozmetika se skriva mnogo področij in še več podpodročij. Ne obsega samo estetike in prekrivanja nepravilnosti kože, ampak se v veliki meri dotika tudi nege kože in skrbi zanjo kot celoto, kot del človeškega telesa. Za vsakega posameznika je zelo pomembno, da prepozna kateri tip in stanje kože ima, predvsem iz razloga lažje in pravilnejše izbire samih sredstev za nego kože, saj je na tržišču izbira ogromna, kader, ki je pri ponudnikih kozmetičnih preparatov ponuja,pa za podajanje strokovnih nasvetov o sestavi in stanjih kože na žalost (še) ni usposobljen. 


Obraz je namreč ogledalo vsakega izmed nas. Zatorej, poudarimo naravno lepoto, ki jo gotovo ima vsak izmed nas.

Dipl.kozmetičarka Darja Močnik (najdete jo v kozmetičnem salonu Estetika Močnik (klik!) )


IZVLEČEK

Danes je kozmetika hitro se razvijajoča panoga, ki teži k vedno bolj inovativnim učinkovinam in kozmetičnim izdelkom.  Zaradi zelo hitrih sprememb ter naglega razvoja v kozmetiki je na trgu veliko kozmetičnih izdelkov in kozmetičnih linij, ki nemalokrat povzročajo zmedo med potrošniki, zato je namen pričujočega članka pobližje predstaviti in izpostaviti različne problematike in stanja posameznih tipov kož ter ljudem s posamezno specifiko predlagati najbolj ustrezno nego le-teh.

Koža našega obraza je vsakodnevno izpostavljena temperaturnim spremembam, različnim stopnjam vlažnosti, ipd., hkrati pa tudi različni življenjski slog v veliki meri vpliva na naš zunanji videz. Menim, da mora biti koža prav zaradi teh razlogov ustrezno zaščitena in negovana, hkrati pa je tudi pomembno, da je sveža in brez nepravilnosti. Prav področje kozmetične industrije s številnimi novimi inovativnimi in za kožo prijaznejšimi sestavinami ter posledično s ponudbo vedno bolj kakovostnih kozmetičnih izdelkov, omogoča ljudem, da sleherni posameznik lahko ustrezno neguje in poskrbi za videz svoje kože ob predpostavki, da pozna svoj tip kože in tudi z njo povezane specifike ter problematike. Ozaveščenost ljudi o tem pa je danes (vsaj pri nas) povečini še zmeraj preslaba, kar nemalokrat pomeni, da je izbira kozmetičnih izdelkov za nego  neprimerna za določen tip kože. Vzrok za to bi lahko našli tudi v nezadostni strokovni podkovanosti osebja v specializiranih trgovinah s kozmetičnimi izdelki, saj je v največji meri prav od njih odvisno, kakšen izdelek bo potrošnik uporabil. Zgledovanje po razvitih zahodno evropskih državah, v katerih so prodajalci kozmetičnih izdelkov za ta namen tudi ustrezno izobraženi, in usposobljeni bi po mojem mnenju učinkovito pripomoglo k potrošnikovi lažji in pravilnejši izbiri ustreznega izdelka. 


TIPI KOŽ 

SUHA KOŽA

Suha koža je stanje kože, za katerega je značilno zastajanje korneocitov na površini kože, kar ima za posledico hrapavo teksturo in videz kože. Vzrok za to je v preveliki izgubi vode1 preko stratumcorneuma.

Pomembno je ločiti suhost kože in suhost same povrhnjice. Pri suhi povrhnjici gre za slabšo mikrocirkulacijo in s tem prehranjenost kože.

Suha koža v mladosti je tanka, žametna, breskove barve, pore so komaj vidne, je dobro prekrvavljena in lahko občutljiva.  

Suha zrela koža pa je tanka, rožnate barve z vidnimi kapilarami, se lušči, ima slab tonus, je mat barve, na njej se opazi zgodnje pojavljanje gub .

Vzroki suhe kože so naslednji :
  • endogeni2,
  • eksogeni3,
  • vedenjski4.

Suha koža zahteva preventivno kozmetično nego že v obdobju zgodnje mladosti.5

Značilnosti suhe kože so naslednje :
  • premajhen izliv loja,
  • občutljivost,
  • zgodnji pojav drobnih gubic,
  • hiter odziv na zunanje oz. notranje spremembe,
  • nežen, tanek, prosojen epidermis,
  • ozke in nevidne pore,
  • hrapavost na dotik, 
  • se drobno lušči,
  • je brez leska,
  • gre za spremembo pH fiziološkega zaščitnega plašča,
  • voda v stratumcorneumu do 10%.

Pri negi suhe kože je potrebno uporabiti močno zaščito pred soncem z UV filtri, izogibati se je potrebno velikim temperaturnim razlikam, okolju s suhim zrakom, piti je potrebno zadostno količino tekočine.  Za dnevno nego suhe kože se uporabljajo vlažilne kreme O/V z dodanimi vlažilci6, medtem ko se za nočno nego suhe kože uporabljajo hranilne kreme tipa V/O z dodanimi vitamini A, E in C. Za nego okoli oči se uporabljajo serumi, mleka, hidrogeli ali raztopine z visoko koncentracijo KUS7. Zelo pomembna je zaščita suhe kože pred zunanjimi vplivi, zaradi česar je zelo pomembna uporaba hidradantnih pudrov.

Učinkovine, ki so osnova izdelkov, namenjenih izboljšanju znakov suhe kože, klasificiramo v 3 skupine:
  • emolienti8,
  • okluzivci9 kot npr: olja, voski, steroli, mašč. kisline, mašč. alkoholi, fosfolipidi
  • humektanti10.
MASTNA IN AKNASTA KOŽA

MASTNA KOŽA 

Mastna koža je mastnega otipa in svetlečega videza.  Takšne lastnosti koža pridobi zaradi prekomernega izločanja loja11. 

Sebum daje amfifilno možnost vezave vode na proste maščobne kisline in voske. Ima fungistatično delovanje in prehransko vlogo za nekatere bakterije, ki so organizmu koristne. Poleg tega ima tudi zaščitno vlogo pred veliko dehidracijo v suhem okolju.  

Sebum je sestavljen iz 57% trigliceridov, 26% voskastih estrov, 12% skvalena, 4.5% holesterola in njegovih estrov.

Ločimo mastno kožo brez zapletov in mastno kožo z zapleti.

Značilnosti mastne kože brez zapletov so (3):
  • debelost kože,
  • bleda barva kože,
  • široke in odprte pore,
  • vidne so nečistoče na koži12


Značilnosti mastne kože z zapleti so akne.

Mastna koža se neguje s kremami tipa O/V ter dekorativno kozmetiko – primerni so mineralni pudri in pa pudri v prahu.

AKNASTA KOŽA 

Obstajajo 4 ključni faktorji nastanka aken, in sicer
  • povečana keratinizacija lastnega folikla,
  • povečana tvorba sebuma,
  • kolonizacija anaerobnih bakterij propioni bacterium acnes in
  • vnetni in imuni odgovor prizadetega tkiva.

Akne so največkrat rezultat delovanja androgenih hormonov. V prvi fazi je viden komedon, ta lahko ostane nespremenjen, lahko pa se poveča in nastane vidni odprti ali zaprti komedon. V tej fazi so akne nevnete. 

Mešanica sebuma in odluščenih epitelnih celic predstavlja odlično hranilo za proliferacijo anaerobnih bakterij p.acnes, ki se tudi sicer običajno nahajajo na koži. Te bakterije so glavni razlog za razvoj vnetih aken. Razkrajajo loj do prostih maščobnih kislin, ki delujejo kot mediatorji vnetja. Zaradi same prisotnosti navedenih bakterijh se aktivira imunski sistem in pojavi vnetje. 

Aknasta koža se neguje tako, da se izogiba pripravkom z dražečimi in alergenimi snovmi13. Za aknasto kožo se uporablja dekorativna kozmetika z malo maščob14, nekomedogena, z dodatki kaolina, talkuma, žvepla, resorcina in mikronizirani poliamidni puder. Ob tem je potrebno uporabiti izdelke z ustrezno zaščito pred sončnimi žarki.

ZRELA KOŽA S TELEANGIEKTAZIJAMI (KUPEROZA)

Kuperoza je pojav rdečice zaradi prisotnosti malih razširjenih krvnih žilic, vidnih na obrazu. Pojavi se zaradi slabe elastičnosti sten krvnih žil. Sprva se kaže kot slabo ali intenzivno zardevanje kože15. Pogostejša je pri svetlopoltih ljudeh, lahko poteka tudi kronično16. Sprva se na koži obraza pojavi reverzibilen eritem, ki pozneje lahko postane trajen. Na koži so vidne teleangiektazije17. Rdečina je vidna zaradi razširjenih kapilar in posledično zavoljo slabe elastičnosti sten krvnih žil. Pri kuperozi je povrhnjica tanka, zato žilice bolj prosevajo. Barva kože je odvisna od prekrvavljenosti pod bazalno membrano ter od melanina.  

Erythema Rosacea lahko traja nekaj mesecev ali celo leto. V kolikor se madeži nakopičijo, ostanejo kapilare razširjene in se predvidoma ne skrčijo v normalno stanje. Navedeno povzroči t.i. pajkove mreže oz. teleangiektazije. 

V kolikor se začne z zdravljenjem pravočasno, se lahko kuperoza zmanjša ali celo odpravi. Kuperozna koža je lahko tudi rezultat prebavnih motenj, funkcionalnih organskih ali sekretalnih alteracij. Vpliva na vegetativni živčni sistem, kar povzroča širjenje krvnih žil tudi na predelu obraza. Kuperoza je odvisna tudi od dednosti in kozmetične nege.

Jetrne oz. genitalne bolezni imajo veliko povezavo z izbruhom kuperoze ali rozaceae. 

Ko se rdečina iz občasnih madežev spremeni v kronične madeže, stene kapilar ostanejo raztegnjene, izgubi se njihova elastičnost, kar imenujemo rozacea. 

Najhujšo obliko kuperoze imenujemo rinofima18. Slednja se pojavlja na predelih nosu, lic in je pogostejša pri moškem delu populacije.

Pri negi zrele kože s teleangiektazijami je potrebno uporabljati čistilno mleko za občutljivo kožo, antialergijske kreme za razdraženo tkivo, 24 – urna krema z zaščitnimi faktorji, emulzije za zmanjševanje prepustnosti, primerne za dnevno nego pred nanosom make up-a.

Sestavine v izdelkov, primernih za kuperozno kožo, so:
  • Oryza Sativa19,
  • Ruscus Aculeatus20,
  • Vaccinium Myrtillus21,
  • Equisetum Arvense22 in
  • Aesculus hippocastacanum

STARAJOČA KOŽA 

Osnovni tip starajoče kože je lahko suha, mešana ali mastna koža, odvisno od starosti posameznika. Razlikujemo notranje23 in zunanje staranje24.

Notranje staranje povzroča na koži morfološke spremembe, ki prizadenejo kožo slehernega starega človeka in se jim ni mogoče popolnoma izogniti. Procesa notranjega staranja tako ni mogoče ustaviti. 

Zunanje staranje je odvisno od življenjskih razmer25 in pa v drugi meri od prekomerne izpostavljenosti sončnim žarkom. UV žarki povzročajo nastajanje prostih radikalov in tako okvarijo celice kože. Poškodovane kožne celice proizvajajo manj medceličnine, prosti radikali pa poškodujejo sestavine medceličnine v vseh delih kože. Kolagen in elastin izgubljata elastičnost in trdnost. Mukopolisaharidov je manj, zaradi česar je manjša možnost vezave vode in tako koža izgublja vlago ter napetost. Zaradi sončnega sevanja nastane iritacija kože, ki jo povzroča edem na koži. Ko slednji izgine, pokaže koža zaradi izsušitve še več gub kakor prej. Dobimo sliko kroničnih poškodb z nastankom aktiničnih keratoz26 .

Dermatološke raziskave so pokazale, da se biološko staranje prične šele po 60. letu, zaradi tega ima pri zaviranju staranja pomembno vlogo tudi zdrav način življenja. Estetsko-kozmetični problem stare oz. zrele kože je nastanek uvelosti kože, drobna gubavost na površini kože ali globoke gube, ki se z leti pojavijo na koži obraza, vratu ali dekolteja. Pravilna nega kože se mora pričeti sorazmerno zgodaj, ko se lahko še mlado vezivno tkivo z aktivnim oz. pasivnim treningom vzdržuje čim dlje mlado .

Morfološki znaki staranja so :
  • slab tonus,
  • mat barve,
  • zmanjšana elastičnost kože,
  • bolj grob kožni relief,
  • zmanjšana zaloga vode,
  • razširjene žilice, ki postanejo bolj krhke,
  • nastanek bradavičastih nanosov,
  • prosevanje in izstopanje globjega žilja,
  • plasti vrhnjice in ustnjice so vse tanjše,
  • sivenje in izguba las,
  • tanka atrofična koža in
  • uvelost kože.

Zaščitni mastno kisli plašč je oslabljen, pH se zaradi pomanjkanja loja in znoja zvišuje, oslabijo pa se tudi puferske sposobnosti. 

Pri negi starajoče kože je potrebno uporabiti pripravke z visoko vsebnostjo maščob, preko dneva emulzijo olja v vodi in zvečer V/O emulzije. Pomembni so postopki in preparati, ki nadomeščajo naravne vlažilne faktorje.27  

ZAKLJUČEK

Človek je že od nekdaj rad skrbel za svoj videz in takšno mišljenje se do danes ni veliko spremenilo, še več, poudarjanje vizualnosti je postalo modni trend in smernica.  Poudariti naravno lepoto, skriti nepravilnosti na koži in se počutiti bolj samozavestno je za nežnejši spol še kako pomembno, zato sem v svojem članku želela izpostaviti različne problematike  na koži ter razložiti posamezne tipe in stanja kož, ki v svojem vsakdanu potrebujejo ustrezno nego. 

Obraz je namreč ogledalo vsakega izmed nas. Zatorej, poudarimo naravno lepoto, ki jo gotovo ima vsak izmed nas.


Dipl.kozmetičarka Darja Močnik


LITERATURA

1. Kozin Simič S.: Gradivo za predavanja pri predmetu Kozmetologija I, Tipi kože, Visoka šola   za storitve, leto 2011.
2. Lorger M., Keršmanc P.: gradivo za 3. vajo pri predmetu Kozmeična nega I, Suha koža (Kuperoza, Ultrazvok), Visoka šola za storitve, leto 2011.

3. Keršmanc P.: Suha in Mastna koža, gradivo za predavanja pri predmetu Kozmetična nega II in Kozmetologija III, Visoka šola za storitve, leto 2011.

9 komentarjev:

  1. Hvala za tole, odličen članek!!! <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Nice!
    http://marinamarry.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  3. Super objava. Zelo rada berem o tipih kože, saj mi pomaga razumeti, kakšno imam jaz in kako jo negovati. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super objava, Katja :)

    Se kako drzi, da je pri nas osebje slabo podkovano glede kozmetike nasplosno. Sama sem to izkusila pred nekaj leti, ko sem prvic kupovala puder. Prodajalka me je prijazno nagovorila, povedala sem ji, kaj iscem in dala mi je tekoci puder. Imam pa mastno kozo tako da si lahko predstavljas kaksna je bila potem moja koza cez dan, ko sem imela puder gor.
    Na videz poznam kar nekaj deklet, ki kot studentke delajo v Mullerju, nekatere (nocem biti zaljiva) sploh nimajo pojma o kozmetiki oziroma imajo slabo znanje na tem podrocju. Nebom rekla, da so vse taksne, saj mi je zadnjic ena priporocila kremo, ki je popolna zame in za mojo kozo.

    Tako da definitivno bi moralo biti osebje na tem podrocju bolj podkovano. Upam, da se to kmalu spremeni.

    Ps se opravicujem za kar precej dolg komentar

    Se vec taksnih objav in lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Objava je na mojem blogu, vendar so vse besede od kozmetičarke Darje Močnik, tako da se zahvali njej hehe :)

      Ja, tudi meni so že svetovale pretemnega - groza! V tisti zmedi in na svetlobi v trgovini vse izgleda drugače in sem ji verjela in vrgla 15 eur za puder od Maxfactorja v smeti :(

      Ja, mislim da bi mogle punce opraviti vsaj nek osnovni tečaj - da imajo vsaj osnovno znanje, če že ne profesionalnega.

      Ni problema, hvala bogu za takšne komentarje! Sem vesela, ko vidim odziv! Zelo! <3

      Hvala ti <3

      Izbriši
  5. wooow... zelo poučno :) zelo koristno :) super :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kateri puder se pa svetuje za aknasto kožo, da ima malo maščob, je nekomedogena, z dodatki kaolina, talkuma, žvepla, resorcina in mikronizirani poliamidni puder?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši

Thank you all for your comments, I read them all and I always try to visit your blogs if u have them.

They really mean a lot to me,

Katja

 
© Design by Neat Design Corner