Vow to Fashion

petek, junij 16, 2017

Knjiga meseca junija - Vas jebe ego?


Tisti, ki mi sledite na instagramu, ste verjetno opazili - da je v zadnjih tednih v moje življenje zajadrala nova knjiga, specialiteta iz hrvaške obale.

Težko je pisati o knjigah, ker vsak knjigo prebere in dojame s svojimi očmi in dušo.

Zato vas prosim, da mi ne verjamite na besedo, ampak knjigo preberite sami.

O pisateljici - Ingrid Divković (uradno)

Diplomirana profesorica hrvaškega jezika, književnosti in filozofije, bivša radijska in televizijska voditeljica, novinarka, predvsem pa uspešna blogerka je že pred izidom knjige s svojimi ostrimi in lucidnimi zapisi dobila veliko sledilcev tako na Hrvaškem kot drugje. 

Zase pravi, da je pozitivna oseba, ki po svetu hodi s široko odprtimi očmi in se bori proti vsem vrstam neenakosti. 

V svoji prvi knjigi, (ki je izvirno izšla leta 2013 in dve leti kasneje doživela še drugo dopolnjeno izdajo), je preprosto, rahlo poetsko (morda tudi samoterapevtsko in katarzično) obdelala nekaj zgodb iz vsakdanjega življenja, ki ga (pre)pogosto greni in omejuje gospod Ego. 

Tako namreč imenuje tega »tihega sovražnika, razdiralca družin, razmerij in uničevalca karier«. Najsi gre za področje partnerstva, družine, prijateljstva, službenih projektov ali katerih koli drugih elementov vsakdanjega življenja, ego je zmeraj prisoten in le redko imamo od njega kake koristi. 

Boleče iskreno je popisala svoja srečanja z gospodom Narcisom pa gospodom Nedotakljivim, strogo očetovo vzgojo, maminim neodobravanjem, svoje prve delovne izkušnje, konkurenco v pisarni, ljubezenske zaplete … 
vsa možna igrišča, kjer ima ego pogosto glavno vlogo. 

Saj poznate tisto indijansko zgodbo o dveh volkovih, enem, ki predstavlja zlo, in drugem, ki predstavlja dobro? No, kateri zmaga? Vedno tisti, ki ga hranimo.

O pisateljici (neuradno)

Ingrid sem uspela spoznati v živo. In ne samo to, z Ingrid sem preživela skoraj cel dan, pojedla prijetno kosilo in z njo naredila nekaj slik za njen Instagram.

Ko sem jo prvič videla sem dobesedno onemela. Ingrid je čudovita. Ne samo na videz, ampak tudi po duši.

Je prava lepotica, izredno inteligentna ženska in meni na ljubo - z sijajnim smislom za humor.

Pogovarjali sva se tudi o tem, kako nas ljudje včasih napačno dojamejo in da lepota včasih "škodi". Sploh ko te želijo mediji okrasiti z imenom "seksi pisateljica". 

Tega si nikakor ni želela in zaradi tega jo spoštujem. Izjemna je, če bo še kdaj v Ljubljani, se preprosto morate udeležiti njenega obiska.

Iz nje seva pozitiva in vedoželjnost, optimizem - prav to danes velikokrat pogrešam pri ljudeh.

Je popolnoma mom tip ženske/človeka in vesela sem, da sem jo lahko spoznala.



 O knjigi - uradno

Je vredno tvegati vse za nekaj trenutkov (navidezne) moči? 

Zgodba o tistem, o čemer se ne govori. Gospod Ego. Nevidni morilec, tihi sovražnik, razdiralec družin, karier, razmerij. Nekdo, ki zmore z nasmehom gledati, kako propadamo. 

Zmore gledati, in ob tem niti ne trzne. 


Je naš ego vreden toliko, da smo pripravljeni uničiti svojo družino, svoje telo, svojo ljubezen in svoje življenje za nekaj, kar v resnici niti ne obstaja?


Že štirikrat ponatisnjena uspešnica priljubljene mlade hrvaške avtorice Ingrid Divković je dvignila veliko prahu in dala misliti. 

Avtorica želi s knjigo, pisano pretanjeno in neposredno, pokazati na nevidnega, a močnega sovražnika, gospoda Ega, kot mu pravi sama, da bi ga ozavestili in se ga rešili. Kajti Ego je kot cenen parfum. 

Čez čas ga ne vonjamo več,drugi pa močno občutijo njegovo smrdljivo navzočnost.

Najbolj brana in najbolje prodajana domača publicistična knjiga na Hrvaškem leta, ponatisnjena kar štirikrat!

O knjigi - neuradno

Knjiga se mi je dopadla. Je tista knjiga, ki jo prebereš hitro. Čeprav sem se občasno ustavila za nekaj minut in se poglobila v izjemno napisane citate (no to so zame postali kasneje, torej - stavke).

Je knjiga s katero se poistovetiš. Zelo hitro. Napisana je lahkotno, tako da je primerna za različne starosti. Priporočam jo moškim - kot tudi ženskam.

Čeprav iskreno, mislim da jo bodo ženske morda bolj razumele. Brez zamere fantje. Je le napisana iz ženskega zornega kota.

Dala mi je misliti glede gospodina Ega (ne morem v slovenščini). Preprosto je resnčno prisoten stalno, ampak se o njemu ne pogovarjamo. Vsaj ne naglas.

Ingrid je lepo opisala trenutke, kdaj ga je fino "zatreti" in kdaj je prav, da se oglasi.

Všeč mi je tudi, ker v knjigi opisuje to - kako je potrebno živeti zase, kako se je treba "potegniti" zase. In da to, kar nam da "ego" ni dovolj za srečo.

Prilagam nekaj čudovitih citatov, ki so mi ostali v mislih :

"Danes se dokazujem le sebi. In da. Ne osvajam več tujih vrhov. Le svoje".

"Vsak dan se nam ponuja priložnost, da izberemo, ali bomo stavili ali igrali varno. Bomo uporabili lastno pamet ali se bomo zanesli na tujo?"

"Nikjer ni tako jasnega odseva, kot je tisti v ljubezni. Ljubezen je tista, ki gradi, ustvarja, vdihuje življenje. Je tista, ki prime človeka za roko v trenutku, ko ostane sam."

"Misliš, da nimaš nikogar? In da si sama? Ne bom ti lagala. Sama si. In kdaj zdaj? Tisti, ki ne zmore s seboj, bo težko tudi z drugimi".

"Nikjer na svetu ni takšnega odtisa roke, kot je moj. Nikjer na svetu ni takšnega obraza, kot je tvoj. Zakaj v tej silni različnosti težimo k temu, da bi bili isti in identični?".

"Ženska mora paziti nase. Kot na kapljo svete vode na dlani. Mora se trgati. Naučiti se osvobajati okovov. Ženska mora vedeti, da brez sebe ne more. Sebe nikoli ne dati za pest ničesar."

Mene je knjiga ganila, še bolj pa Ingrid kot oseba.

Jo toplo priporočam, sporočite mi svoja mnenja in dojemanja, če jo boste prebrali.

Lep dan, upam da se vas dotakne. 

*Knjige so na voljo v knjigarnah Mladinske knjige.

Katja




6 komentarjev:

  1. Je vse cisto res😍🔥❤️👏🔝priporocam😍

    OdgovoriIzbriši
  2. Glede na to, da bodo kmalu počitnice in več časa za knjige, bom sigurno zavila mimo MK.😉

    OdgovoriIzbriši
  3. so nice look = )))


    xoxo


    i invite to me too

    www.live-style20.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni pa žal knjiga ni bila prav nič všeč. Mislim, da bi jo morala prebrati v originalu. Namreč, prevod se mi je zdel zelo slab. Tu pa tam kak uporaben citat. Sicer pa nič presunljivega. Žal, takšno je moje mnenje. Pa brez zamere.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi sama sem od knjige pricakovala veliko vec.

    OdgovoriIzbriši

Thank you all for your comments, I read them all and I always try to visit your blogs if u have them.

They really mean a lot to me,

Katja

 
© Design by Neat Design Corner