Vow to Fashion

torek, januar 26, 2021

Najboljše knjige 2020


Izbrati moram 10 najljubših knjig, ki so me navdušile v letu 2020! In ker sem letos še posebej veliko brala, bo to letos še večji zalogaj. Ampak sem vse dobro premislila in na svoj list napisala 10 naslovov, ki so me še posebej močno navdušili in inspirirali.

Pa začnimo! 

Najrajši berem ob morju, poleti, tako da tam v 14 dneh s svojega kupčka knjig odkljukam vsaj 14 knjig. Čeprav mislim, da sem jih letos na morju prebrala okoli 20. Res sem jih dobesedno "požirala" in pri meni je zaloga knjig hitro izpraznjena.

Ampak ker smo bili tudi kar nekaj časa doma, sem tokrat brala tudi na domačem balkonu, ko smo bili spomladi doma.

1.  Skok v Smetano, Edo Marinšek.

Oh! Biografija našega Petra Florjančiča. Peter je umrl novembra 2020, tako da je dejansko pravi čas, da spregovorim besedico ali dve o tej knjigi.

Ko sem si pogledala film "Stoletje sanj", sem se popolnoma navdušila nad Petrom! Kaj vse je doživel, naredil, izumil! 

In njegova biografija je bila moja velika želja. Žal je nikjer nisem našla, zato sem vam napisala na IG - če kdo ve, kje bi jo lahko našla.

Našla sem jo na spletu, v bukvarni v Radovljici - od koder sem jo naročila. 

Knjiga ima okoli 500 strani in je izjemna. Brala sem jo kar nekaj časa, ampak ne zato ker je tako dolga, ampak ker je imel Peter takšno neverjetno življenje, da dejansko potrebuješ včasih kakšen dan, da malce vse skupaj dojameš, podoživiš.

Priporočam jo vsakomur, ker je res izjemen človek. In seveda še posebej tistim, ki radi potujejo in jih zanima kako je izgledala evropska elita v 50ih in 60ih letih prejšnjega stoletja.

2. Hoja/Tišina, Erling Kagge.

Tudi Erlingovi knjigi Hoja in Tišina sta me močno impresionirali. Tako zelo preprosti, a hkrati tako močni. Zakaj ljudje potrebujemo hojo in tišino bolj kot kdajkoli prej ... preberi si v knjigi.

Ničesar ne bom izdala, ker je prečudovito ko to prebereš sam.

3. Malomeščani, Lara Paukovič.

Hecno je brati knjigo, ki jo je napisala oseba, ki jo poznaš. Z Laro sva 4 leta skupaj (a v sosednjih razredih) gulili klopi Poljanske gimnazije. Sicer se nikoli nisva zares družili, a vedeli sva ena za drugo. Ne moreš pozabiti obrazov, ki jih gledaš vsak dan nekaj let. 

Njena knjiga Malomeščani me je navdušila. Res je odlično opisala problem naše generacije oz. celotnih 20-ih let. Nekajkrat me je nasmejala, nekajkrat sem se sama našla v situacijah, nekajkrat pa sem se zamislila nad tem kako drugače živimo kot naši starši in stari starši ...

Skratka, super knjiga.

Bravo Lara!

4. Materinstvo, Sheila Heti

Še ena knjiga, ki sem jo prebrala ob čudovitem ambientu ob morju. Ta me je še posebej navdušila, saj obravnava temo o kateri smo dostikrat tiho. Materinstvo. Je nujno imeti otroke? Zakaj? Komu se dokazujemo? So nujno "zlo"? Ali jih imamo, ker si jih želimo? Je ženska manj ženska, če nima otrok?

Skratka, fantastična knjiga. Res svobodomiselna in odprta do tega vprašanja.

Res mi je bila všeč. Sheila piše zelo iskreno!

Vredna branja!


5. Cavazza, Vesna Milek.

Vesna mi je letos nekako zlezla pod kožo. Letos sem prebrala kar 3 njene knjige! Izredno me je navdušila! Knjiga Cavazza pa ... uau. Brez besed. Nisem imela pojma o njegovem življenju. Kaj vse lahko človek preživi ... in še kar živi.

Uau.

Fantastično!

6. Ogledala, Vesna Milek

Izredno se mi je dopadel koncept knjiga. To so pravzaprav njeni članki zbrani v knjigo! In za tiste, ki smo jih redko brali je to super. Noro sem se zaljubila v njeno razmišljanje, do vsega! Do umetnosti, ljudi, krajev ... Ko potegnem črno opazim, da sva si z Vesno zelo podobni. Obe čutiva. Na veliko. Morda včasih premočno. In naju zna to "koštati". Ampak ... je vredno.

Čudovita knjiga vsega kar Vesna je. Kar živi. Kar bere. Posluša. Opazuje.

Morda bi si tudi sama kdaj želela napisati takšno knjigo, ki je pravzaprav dnevnik vsega kar imam rada.

7. Frida Kahlo, Caroline Bernard

Frida. Moj blog je dobil ime po njeni zadnji sliki. Na roki imam vtetoviran njen podpis iz slike. Skratka, blizu mi je. In pomeni mi ogromno. Tako da ... Čakala sem res dobro knjigo o Fridi ... in ta je res ... ODLIČNA.

Hitro se bere, hkrati je polna podrobnosti, ki si jih želim vedeti.

Hkrati pa se prehitro konča. Želela bi si da bi trajala. Da bi tudi Fridino življenje trajalo dlje kot le 47 let.

Škoda. Me zanima kaj vse bi še ustvarila in dosegla.

Te quiero, amiga.


8. Vojni dnevniki, Astrid Lindgren

Ko bi vedela, da bom šla sama čez podobno obdobje ... bi morda knjigo brala malce na drugačen način.

Astrid je bila mama 2 otrok, žena in pisateljica. V tistem času pa čisto "navadna" ženska, ki je živela v svojem mestu in preživela obdobje druge svetovne vojne.

Opisovala je kako se je vojna stopnjevala. O čem so brali vsak dan. O čem je razmišljala. Česa se je bala. Česa je v trgovinah zmanjkalo ... kako se je pomirila, kako je njena družina preživljala vojno ...

Čez dober mesec (po tem, ko sem prebrala knjigo) se je začela pandemija. 

Tudi sama sem se počutila kakor Astrid. Ujeta v svojem domu. V strahu. V pomanjkanju vsega. (ok, hrane sicer ni manjkalo, a v prvi karanteni v trgovini nisem bila 2 meseca!!!)

Skratka ... prebrala sem jo ob pravem času.

9. Vabi Sabi, Beth Kempton

O tem sem že pisala ,tukaj (klik). Čudovita knjiga.

10. Včeraj, danes, jutri, Sofia Loren

Še ena biografija, ki me je navdušila. Sofia je pojem italjanske ženske. Pojem lepote. Pojem "la dolce vite" in vsega kar je "guštarsko".

V tej knjigi pa opiše tudi bedo in žalost svojega življenja. In to je še en dokaz, da je življenje sestavljeno iz vsega.

Iz neverjetno čudovitih trenutkov in iz neverjetno turobnih trenutkov.

Vse to nas učijo tisti, ki so živeli pred nami.

Da nas ne bo to preveč šokiralo.

Da je tudi TO življenje.

Pa nas vedno znova ...

A nas ne rabi. 

Tako je. Tako je bilo pred nami in tako bo za nami.

Pa lep večer,

Katja

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Thank you all for your comments, I read them all and I always try to visit your blogs if u have them.

They really mean a lot to me,

Katja

 
© Design by Neat Design Corner